Biopolis Phase 6

Location

Singapore

Type

Business Park

Status

Competition

Size

41,000 sq. m.

Team

Natta Sawetwanachoti, Ermanno Cirillo, Naphapon Ponyiam, Numpohn Nilavajara

Client

Soilbuild Group Holdings

For this Biomedical research facility located in the One North area of Singapore, we developed another proposal that explores future workplaces and building envelope in the tropical context. The site is located at the intersection of the Buona Vista node and the iconic Rail Corridor project (the railway once connecting Singapore and Malaysia and now turned into a linear park).

The façade design not only constitutes the image of the building, but also responds to the specificity of the tropical climate and to the functionality of the laboratories. The envelope is composed by two layers: the building enclosure and the hanging planters. The enclosure is designed to fit the labs: a parapet wall of 1m from the floor, where most likely working desks will abut, and above the wall will be a vision glass panel all the way to the ceiling to maximise natural light penetration. Above the ceiling, there will be fresh air ventilation louvers for direct intake from the outdoor space. The planters are split in two layers, which is a unique feature we are proposing to increase greenery to harness its beneficial effects. On one hand, the planters, which are detached from the façade, project shadows onto the building, cutting down the heat gain. On the other hand, we capitalise on “evaporative cooling”, the effect of dropping temperature in the presence of plants due to evapotranspiration.

In the spirit of fostering peer exchange and designing for new emerging trends, the development comprises of several communal areas that can be used as informal working and meeting spaces, outside the four walls of an office, in direct relation to the outdoors.